Millorar la sostenibilitat dels centres esportius amb instal·lacions aquàtiques. Aquest és un dels principals objectius de BCN Water Solutions, el nou projecte que busca identificar les necessitats i reptes d’aquests espais per detectar oportunitats de millora en l’ús responsable de l’aigua, l’eficiència energètica i l’experiència dels usuaris.
Aquesta iniciativa està liderada per l'Ajuntament de Barcelona, Fluidra —líder global en equipament i solucions connectades per al sector de les piscines— i INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport.
Durant la primera etapa de la col·laboració s’ha dut a terme un estudi per identificar els reptes més urgents. D’aquí se n’han extret sis àrees clau de millora: reducció del consum d’aigua, optimització dels costos energètics, digitalització, millora de l’experiència de l’usuari, gestió eficient d’infraestructures i manteniment predictiu.
La digitalització com a solució clau
L’estudi també ha detectat oportunitats per a la millora de l’ús d’aquests espais, destacant especialment la digitalització com una eina essencial per optimitzar la gestió dels recursos i millorar l’eficiència operativa.
La implantació de tecnologies com ara sistemes de mesura i simulació, conjuntament amb l’ús de panells de control de les instal·lacions, permet prendre decisions informades. Alhora, altres solucions no digitals, com les cobertes de piscines per evitar l’evaporació de l’aigua, complementen els esforços en sostenibilitat i estalvi d’aigua.
A més, cal un nou enfocament per millorar l’experiència dels usuaris. En aquest sentit, seria beneficiós transformar les instal·lacions aquàtiques en espais multifuncionals que responguin a les necessitats de diversos tipus d’usuaris, integrant usos esportius, recreatius i socials, i creant entorns inclusius i adaptats a les demandes actuals.
L’estudi ha comptat amb la participació de 18 instal·lacions esportives, diversos clústers empresarials, administracions públiques i organitzacions sectorials de Barcelona ciutat i rodalies, així com un centre tecnològic i una universitat.
David Escudé, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, afirma: “Fa pocs dies anunciàvem els resultats dels premis ‘Barcelona amb l’esport sostenible’, pels quals 57 projectes de centres esportius públics i privats de Barcelona rebran 4 milions d’euros per impulsar mesures de reducció del consum i millora de la sostenibilitat dels recursos hídrics. En la mateixa línia, el projecte BCN Water Solutions amb Fluidra i INDESCAT és una mostra més del nostre compromís per cercar solucions innovadores, compromeses amb el medi ambient i amb la gestió i l’eficiència dels equipaments esportius tant a curt com a llarg termini”.
“Fluidra està compromesa amb la innovació i la sostenibilitat com a pilars fonamentals del nostre negoci. Aquest projecte és un clar exemple de com la col·laboració estratègica amb entitats com INDESCAT i l’Ajuntament de Barcelona ens permet abordar els grans reptes del sector, generant solucions que milloren l’eficiència i l’impacte ambiental de les instal·lacions aquàtiques”, destaca Carlos Franquesa, president d’Europa del Sud, Austràlia i Nova Zelanda a Fluidra.
“El projecte BCN Water Solutions exemplifica una de les nostres missions com a clúster: unir talent, coneixement i recursos per donar resposta als grans reptes tant dels centres esportius amb piscines com dels fabricants i proveïdors de solucions per a aquestes instal·lacions. La col·laboració estratègica de Fluidra amb INDESCAT i l’Ajuntament de Barcelona ens ha permès treballar conjuntament per recopilar dades i propostes orientades a la millora de la sostenibilitat, la innovació i l’eficiència energètica de les instal·lacions aquàtiques de la ciutat, amb una visió innovadora i de futur”, explica Anna Pruna, presidenta d’INDESCAT.